Incassomachtigingen/mandaten

Bij een relatie kan een incassomachtiging worden ingevoerd. Voordat een machtiging kan worden ingevoerd dient in elk geval een bankrekening met IBAN én BIC code aanwezig te zijn. Het BIC nummer wordt automatisch ingevuld als het een Nederlandse IBAN rekening betreft.

Daarbij is het tevens vereist om de machtigingsdatum aan te geven en voor welk incassocontract de machtiging wordt ingesteld. Indien de machtigingsdatum onbekend is, maar voor de invoering van SEPA al wel bij deze persoon is geïncasseerd, vraag dan even op bij de bank welke datum hier kan worden ingevuld. Meestal is dit 1-11-2009.

Een totaaloverzicht van welke relaties een incasso machtiging hebben ingesteld kunt u vinden door in de Financiële boom te navigeren naar 'Facturatie - Incasso's' onder de tab 'Mandaten'.

Wat is houdt de SEPA status in?

De SEPA status geeft aan of van deze persoon al eerder gelden zijn geïnd. Wanneer een machtiging wordt aangemaakt, komt dit standaard op 'eerste transactie' te staan. Na de eerste succesvolle transactie wordt de status bijgewerkt naar 'opvolgende transactie'. Voor een eerste transactie duurt het langer voordat het bedrag van een rekening wordt afgeschreven van de rekening.