Firebase voor Android apps

Firebase is een product van Google. Het faciliteert mobiele toepassingen zoals het versturen van push-berichten (Firebase Cloud Messaging). Om pushberichten te kunnen versturen naar Android toestellen is het verseist van deze dienst gebruik te maken. Het instellen van de dienst dient u zelf te doen en kan niet door Genkgo worden gedaan.

Het leggen van een verbinding met Firebase gaat in enkele stappen. Eerst dient Firebase te worden geactiveerd, een Firebase project te worden aangemaakt en dient Genkgo toegang te krijgen tot het project. In de tweede stap dient een dienst (Management API) te worden geactiveerd zodat Genkgo apps kan aanmaken in het Firebase project. Het is belangrijk dat de stappen in de juiste volgorde worden uitgevoerd.

Stap 1: Google Account

Voor het uitvoeren van onderstaande stappen is een Google account vereist. Indien u nog geen Google account hebt voor de vereniging, maak deze dan aan. Het is verstandig dat niet te doen met een persoonlijk e-mailadres. Gebruik hiervoor een functiespecifiek of een nieuw emailadres (bijvoorbeeld google@vereniging.nl). Heeft de organisatie al een bestaand Google account, bij voorbeeld voor Google Analytics of een andere dienst, dan adviseren we deze ook voor Firebase te gebruiken. Het wordt afgeraden om een nieuw account aan te maken.

Stap 2: Firebase Account

1. Login met het in Stap 1 geconfigureerde Google Account op de website van Firebase.
  2. Maak een nieuw project aan door te kiezen voor "Project toevoegen".
  3. Geef een beschrijvende projectnaam op (bijvoorbeeld de naam "VerenigingenApp"), stel Locaties en andere benodigde velden correct in.
  4. Bevestig het aanmaken door te klikken op "Project maken".
  5. Het aanmaken zal enkel seconden in beslag nemen (zichtbaar in het scherm). Kies daarna voor "Doorgaan". Het Firebase hoofdscherm zal worden geopend.
  6. Kies voor het tandwiel in de linker bovenhoek naast "Projectoverzicht" en kies voor "Projectinstellingen". Het overzicht van de zojuist geconfigureerde app zal worden geopend.
  7. Ga naar het tabblad "Serviceaccounts" en klik op "Nieuwe privésleutel genereren". Bevestig dit door te kiezen voor "Sleutel generen". Er zal automatisch een download worden gestart. Kies indien nodig een opslaglocatie op uw computer waar u het bestand makkelijk kunt terugvinden. Het bestand heeft een naam die eindigt op ".json".
  8. Upload het zojuist gedownloade bestand in Admin -> applicatie Mobiel -> "Uw app" -> Stores -> Google Play -> Tablad "Firebase".
  9. Sluit het scherm van Firebase in uw browser.
  10. Verwijder het gedownloade .json bestand op je computer.

Stap 3: Management API

1. Ga naar de website van Google Cloud Platform. Controleer of u ingelogd bent met het juiste Google account. Dit dient hetzelfde account zijn als in de eerdere stappen.
  2. Controleer of in de blauwe balk bovenaan het zojuist aangemaakt project actief is, te herkennen aan de naam
  3. Kies in de navigatiebalk aan de linkerzijde van het scherm voor "Marketplace"
  4. Zoek met behulp van de zoekbalk op "firebase management api"
  5. Kies het resultaat met de naam "Firebase Management API"
  6. Klik op de knop "Beheren"
  7. Controleer of de "Activeringsstatus" weergeeft: "Ingeschakeld".
  8. Sluit het scherm en keer terug naar Admin -> applicatie Mobiel -> "Uw app" -> Stores -> Google Play -> Tablad "Firebase".
  9. Plaats een vinkje bij "Management API is geactiveerd" en druk op "Opslaan"

U hebt nu alle handelingen voltooid. De verbinding wordt op de achtergrond gelegd. Dit kan enkele seconden tot minuten duren.