Belangrijke begrippen

• BIC – Bank Identifier Code. Het internationale kenmerk van uw bank. Dit is nu ook wel bekend als de SWIFT code. Het is verplicht deze te vermelden bij internationaal betalingsverkeer.
  • CAMT.053 – Het rapportageformaat voor SEPA-betaalproducten. Het CAMT-rapportageformaat bevat gedetailleerde informatie over SEPA-transacties. Het bestand heeft vaak een .XML extensie. Ook kan het zijn dat de bank de bestanden aanbiedt in .ZIP formaat of .TXT formaat.
  • IBAN – International Bank Account Number.
  • Incassant – De 'inner'. Degene die de incasso uitvoert, de organisatie.
  • Incassant ID – De 'incassant ID' of referentie identificeert u als unieke incassant. Dit kenmerk ontvangt u eenmalig van de bank en is grotendeels opgebouwd uit het KVK-nummer van de organisatie.
  • MOI – Melding Onterechte Incasso. Een geïncasseerde kan bij de bank een Melding Onterechte Incasso doen. Als incassant moet u kunnen aantonen dat de incasso volgens de regels is verlopen. Kan u dat niet, dan zal het geïncasseerde bedrag door de bank teruggestort worden.
  • PAIN – PAyment INitation (SEPA XML PAIN). Dit is het bestandsformaat waarin u binnen SEPA de incasso-opdrachten moet aanleveren bij de bank. Dit bestand bevat informatie over degene die incasseert (incassant-gegevens, dat zijn uw gegevens); degenen bij wie geïncasseerd wordt; gegevens over de bedragen en omschrijving.
  • SEPA – Single Euro Payments Area. Standaardisatie en harmonisatie van het euro-gerelateerd betalingsverkeer.
  • Afletteren - Afletteren is het proces waarbij de betalingen op een bankafschrift worden gekoppeld aan openstaande facturen in je boekhoudsysteem. Een factuur is afgeletterd wanneer het saldo van boekingen op de factuur nul is. Meestal betekent dit dat de factuur is betaald. Wanneer een factuur niet betaald gaat worden, wordt het openstaande bedrag weggeboekt, bijvoorbeeld Oninbare debiteuren. Ook dan is de factuur afgeletterd. Wanneer een relatie op de ene factuur teveel betaald, en op de andere te weinig, kunnen deze bedragen met elkaar worden verrekend zodat beide facturen alsnog worden afgeletterd.