Batches

Het tabblad ‘Batches’ bevat de batches die zijn gegenereerd. U ziet het batch nummer (#), de datum waarop de batch is aangemaakt of laatst gewijzigd en de status van de batch. Klik op de datum om de batch te openen.

Vervolgens ziet u een overzicht van alle openstaande posten die in deze batch zijn opgenomen. Bovenaan het overzicht wordt het batch nummer en het totaalbedrag van de batch weergegeven. U kunt op de naam van een relatie klikken om het relatieprofiel te bekijken, op het factuurnummer om de factuur te bekijken, en op de status van de incassomachtiging om de incassomachtiging van de relatie te bekijken.

U kunt binnen een batch verschillende handelingen uitvoeren.

Post uit batch verwijderen

Allereerst kunt u een openstaande post uit de batch verwijderen. Dit kunt u doen door op  aan de rechterzijde van de post te klikken. Wanneer u dit doet, wordt er een nieuwe openstaande post aangemaakt en onder ‘Openstaande posten’ geplaatst. U kunt ervoor kiezen om geen nieuwe openstaande post aan te maken. Vink daarvoor de optie ‘Verwijder de transactie volledig’ aan. Klik vervolgens op ‘verwijderen’.

Batch downloaden

Voor de bank

Om de posten in de batch te kunnen incasseren, moet u een bestand uploaden bij de bank. Het gaat om een bestand XML (PAIN) bestand. Om dit bestand te downloaden gaat u met uw muis op ‘Download’ in de menubalk staan en klikt u vervolgens op ‘Download XML (PAIN)’ in het uitklapmenu. Het bestand word direct gedownload.

Voor eigen gebruik

Voor eigen gebruik kunt u de posten in de batch exporteren naar excel en de facturen downloaden.

Om de facturen te downloaden gaat u met uw muis op ‘Download’ in de menubalk staan en klikt u vervolgens op ‘Download facturen’ in het uitklapmenu. Per 50 facturen wordt een PDF bestand aangemaakt. Klik op ‘download’ achter een batch om de facturen te downloaden.

Ook kunt u een excelbestand van de posten in de batch downloaden. Klik op ‘Exporteren’ in de menubalk. Kies het type bestand en klik op ‘exporteren’.

Incassodatum aanpassen

Bij het genereren van de batch heeft u de incassodatum kunnen aanpassen. Nu kunt u dat opnieuw doen door op ‘Datum aanpassen’ in de menubalk te klikken. Vul de gewenste inboekdatum in en klik op ‘opnieuw genereren’. Het XML (PAIN) bestand voor de bank wordt nu opnieuw gegenereerd en is up to date wanneer u deze downloadt.

De overige handelingen die u kunt uitvoeren in dit tabblad worden besproken in het artikel ‘Betalingen handmatig verwerken - automatische incasso’.