DNS - name servers instellen

Als klant van Genkgo kunt u gemakkelijk uw DNS-records vinden door in te loggen in Genkgo Admin en te navigeren naar het onderdeel Hosting (te herkennen aan het wolkje ). Daar selecteert u in de hostingboom het juiste domein, bijvoorbeeld uwdomeinnaam.nl. In het hoofdscherm aan de rechterzijde gaat u vervolgens naar het tabje DNS.

Wat is DNS?

DNS staat voor Domain Name System. Dit is het systeem en protocol dat op het internet gebruikt wordt. Alle domeinnamen en IP-adressen staan in een database; een DNS-server koppelt deze gegevens. Anders gezegd: een nameserver bij bijvoorbeeld een internet provider zet domeinnamen om in IP-adressen. Je kunt DNS zien als een telefoonboek voor het internet.

DNS instellen

Hier staan alle DNS-records vermeld. Het wijzigen van deze gegevens kan grote invloed hebben op de werking van uw site en email. Verander deze gegevens alleen als u weet waar u mee bezig bent! Indien u DNS vragen / problemen heeft stuur dan een mail naar support@genkgo.nl

Het record staat in de linker kolom. Normaal gesproken is dit het deel wat voor de gewenste domeinnaam staat. Bijvoorbeeld het www gedeelte in www.genkgo.com (een voorloop genoemd). U kunt ook het volledige record opgeven, dus ipv. www, www.genkgo.com. Het is belangrijk om het record af te sluiten met een punt (.). Wanneer u deze punt vergeet heeft u feitelijk een record gemaakt met de naam www.genkgo.com.genkgo.com - het al dan niet aanwezig zijn van deze punt geeft aan of het om een voorloop gaat of om een volledige naam.

U kunt in dit veld ook enkele speciale karakters gebruiken:
– ‘@‘, dit is een afkorting voor de domeinnaam zelf (in dit voorbeeld ‘genkgo.com’).
– ‘*‘ , deze ‘matcht’ op alles wat niet apart gedefinieerd is.

• A voor het bepalen van het IPv4-adres bij een naam. Dit is het IP-adres waar uw domein aan aangekoppeld is.
  • NS voor het aangeven welke name servers de authoritative name servers zijn.
  • CNAME Canonical name voor het configureren van alias van een A of AAAA record.
  • MX voor het bepalen van de mail servers voor een domein, waarbij elke mailserver een eigen prioriteit toegewezen krijgt.
  • TXT records zijn aanwezig die helpen bij SPAM protectie van e-mail via SPF.
  • DKIM een relatief nieuw record dat wordt gebruikt om de authenticiteit van e-mail te kunnen valideren. Bij Genkgo maken wij gebruik van deze 'DomainKeys Identified Mail (DKIM)'.