Google Play Console voor Android apps

Om een Android app in de Google Play store te kunnen plaatsen dient u te beschikken over een Google Developer Account. Voor het maken van een account moeten meerdere stappen worden gezet:

• Google Developer Account aanmaken
  • Genkgo toegang geven tot Google Console
  • Genkgo toestemming geven om een app te publiceren
  • De app aanmaken

LET OP! Voer deze stappen uit in de incognito/privé modus van je browser. Daarmee weet je zeker dat alle stappen met het juiste Google account worden uitgevoerd. Veel mensen zijn met meerdere adressen ingelogd bij Google. Het kan dan snel gebeuren dat bepaalde stappen onbedoeld uitgevoerd worden op het verkeerde account.

1. Google Developer Account maken

Indien u al een (betaald) Developer Account hebt bij Google, dan kunt u dit onderdeel overslaan.

Voordat u een developer account kunt maken, dient u allereerst te beschikken over een normaal Google Account.

1. Meld u aan voor een ontwikkelaarsaccount met uw Google-account. De kosten voor een dergelijk account bedragen eenmalig $ 25. Dit kan alleen betaald worden met een creditcard. Indien uw organisatie die nog niet heeft, kunt u overwegen een prepaid of disposable creditcard aan te schaffen. Via Google kunt u zoeken op deze termen om daar meer over te weten te komen. Natuurlijk kan het ook een moment zijn om bij uw eigen bank een creditcard aan te schaffen.
  2. U kunt nu inloggen op de Google Play Console.

2. Google Play Developer API activeren

Om een automatische verbinding te leggen tussen Genkgo en Google Play, dient u de zogenaamde Developer API te activeren.

1. Log in op het Google Cloud Platform.
  2. Linksboven zie je naast de tekst Google Cloud Platform het actieve project staan.
  3. Kies nu in het menu (3 streepjes links naast de tekst Google Cloud Platform) voor 'APIs en Services' en dan 'Bibliotheek'.
  4. Zoek in het Library op "Google Play Android Developer API" en klik daar op wanneer deze verschijnt.
  5. Kies voor 'Activeren' om de API in te schakelen.
  6. Sluit het venster

3. Nieuwe app aanmaken

Het aanmaken van een app doet u in de Google Play Console. Als u hier een bestaande app hebt en deze wil laten bijwerken bij Genkgo, dan kun u dit onderdeel overslaan. U hoeft dan geen nieuwe app aan te maken.

1. Log in op de Google Play Console, ga links in het hoofdmenu naar "Alle apps"
  2. Kies onder "Maak je eerste app" voor de knop"App maken"
  3. Geef de app een naam, kies de juiste taal en voorkeuren. Bevestig door onderaan te klikken op de knop "App maken"
  4. Daarmee is de app aangemaakt.

4. Genkgo toegang geven tot Google Console:

1. Log in op de Google Play Console. Gebruik daarbij hetzelfde Google account dat u eerder gebruikte.
  2. Ga naar Gebruikers en rechten
  3. Ga naar Gebruikersgegevens:
  4. Kies voor Nieuwe gebruiker uitnodigen
  5. Bij E-mailadres vult u in "development@genkgo.nl"
  6. Onder Rechten, bij App-rechten stel je in:
    • Klik op App toevoegen
    • Kies voor Alles selecteren
    • Bevestig met Toepassen
    • Zet een vinkje bij: Beheer (alle rechten)
    • Bevestig met Toepassen
  7. Onder "Rechten", bij "Accountrechten" stel je in:
    • Beheer (alle rechten)
  8. Klik op Gebruiker uitnodigen

U bent nu klaar met aanmaken van het ontwikkelaarsaccount. U hoeft dit niet aan Genkgo te melden. Wij krijgen hiervan automatisch bericht. Onderstaande stappen zullen op een later moment worden genomen.

5. Genkgo toegang geven tot de API

1. Log in op de Google Play Console. Gebruik daarbij hetzelfde Google account dat is gebruikt voor Firebase.
  2. Ga in het menu links naar ‘Instellingen -> ‘Ontwikkelaarsaccount’ -> 'API Toegang.
  3. Kies onder Gekoppeld Google Cloud-project voor "Bestaand project koppelen".
  4. Kies bij Google Cloud-project voor het project dat u eerder hebt aangemaakt in Firebsae. Bevestig met 'Project linken'
  5. Daarna scrollt u naar onderen totdat u bij Service Accounts aankomt. Onderin kiest u ‘Nieuw serviceaccount maken .
  6. Er verschijnt een popup. Volg de link naar Google Cloud Platform.
  7. U komt nu in de Google Cloud Platform. Bovenin kiest u voor ‘+ Serviceaccount maken.
  8. Geef in stap 1. een naam op voor het Service Account, bijvoorbeeld ‘Google Play Access Genkgo’, en kies voor ‘doorgaan’.
  9. Bij stap 2. geeft u als rol u op Project / Eigenaar en daarna kiest u voor ‘doorgaan’.
  10. Bij stap 3 kiest u alleen voor 'Klaar'.
  11. U wordt teruggebracht naar het overzicht "Service accounts".
  12. Klik op het item dat u zojuist hebt aangemaakt (te herkennen aan de naam die er aan is gegeven).
  13. Scroll naar "Sleutels" en klik op "Sleutel Toevoegen" -> "Nieuwe sleutel maken"
  14. Kies vervolgens voor ‘JSON’ en 'Maken'. Er wordt nu een download van een service account gestart. Sla deze op op uw computer op een plek die u straks weer kunt terugvinden.
  15. Kiest daarna voor u voor ‘Sluiten
  16. Sluit het Google API Console scherm en keer terug naar uw scherm/tabblad met daarop Google Play Console. Daar ziet u nog de popup staan die u eerder heeft gezien. Kiest voor ‘Klaar. De pagina wordt dan ververst. Onderaan bij Service Accounts verschijnt nu het service account wat u zojuist heeft aangemaakt. Het account is te herkennen aan de naam die voorkomt in het emailadres dat u ziet.
  17. Kies rechts van de naam van het service account wat u heeft aangemaakt voor ‘Toegang verlenen’.
  18. In het tabblad "Accountrechten" kies je voor "Beheer (alle rechten)".
  19. In het tabblad "App-rechten" kies je voor "App toevoegen" en selecteer je de app die we eerder hebben aangemaakt.
  20. Open een nieuw tabblad in uw browser en log in op de eigen Genkgo Admin pagina. Ga naar ‘Mobiel, kies de applicatie en navigeer in de applicatieboom links naar ‘Stores-> ‘Google Play Store. Kies het tabblad ‘Google Play. Hier kunt u het service account uploaden dat bij stap 8 heeft gedownload.
  21. De verbinding is nu gelegd.
  22. Verwijder het gedownloade service account bestand van uw computer.

6. Google Firebase configureren

Firebase is een product van Google. Het faciliteert mobiele toepassingen zoals het versturen van push-berichten (Firebase Cloud Messaging). Om pushberichten te kunnen versturen naar Android toestellen is het verseist van deze dienst gebruik te maken.

1. Login met het in Stap 1 geconfigureerde Google Account op de website van Firebase.
  2. Maak een nieuw project aan door te kiezen voor "Project toevoegen".
  3. Geef een beschrijvende projectnaam op (bijvoorbeeld de naam "VerenigingenApp"), stel Locaties en andere benodigde velden correct in.
  4. Bevestig het aanmaken door te klikken op "Project maken".
  5. Het aanmaken zal enkel seconden in beslag nemen (zichtbaar in het scherm). Kies daarna voor "Doorgaan". Het Firebase hoofdscherm zal worden geopend.
  6. Kies voor het tandwiel in de linker bovenhoek naast "Projectoverzicht" en kies voor "Projectinstellingen". Het overzicht van de zojuist geconfigureerde app zal worden geopend.
  7. Ga naar het tabblad "Serviceaccounts" en klik op "Nieuwe privésleutel genereren". Bevestig dit door te kiezen voor "Sleutel generen". Er zal automatisch een download worden gestart. Kies indien nodig een opslaglocatie op uw computer waar u het bestand makkelijk kunt terugvinden. Het bestand heeft een naam die eindigt op ".json".
  8. Upload het zojuist gedownloade bestand in Admin -> applicatie Mobiel -> "Uw app" -> Stores -> Google Play -> Tablad "Firebase".
  9. Sluit het scherm van Firebase in uw browser.
  10. Verwijder het gedownloade .json bestand op je computer.

7: Management API

1. Ga naar de website van Google Cloud Platform. Controleer of u ingelogd bent met het juiste Google account. Dit dient hetzelfde account zijn als in de eerdere stappen.
  2. Controleer of in de blauwe balk bovenaan het zojuist aangemaakt project actief is, te herkennen aan de naam
  3. Kies in de navigatiebalk aan de linkerzijde van het scherm voor "Marketplace"
  4. Zoek met behulp van de zoekbalk op "firebase management api"
  5. Kies het resultaat met de naam "Firebase Management API"
  6. Klik op de knop "Beheren"
  7. Controleer of de "Activeringsstatus" weergeeft: "Ingeschakeld".
  8. Sluit het scherm en keer terug naar Admin -> applicatie Mobiel -> "Uw app" -> Stores -> Google Play -> Tablad "Firebase".
  9. Plaats een vinkje bij "Management API is geactiveerd" en druk op "Opslaan"