Google Play voor Android apps

Om een Android app in de Google Play store te kunnen plaatsen dient u te beschikken over een Google Developer Account. Voor het maken van een account moeten meerdere stappen worden gezet:

• Google Developer Account aanmaken
  • Genkgo toegang geven tot Google Console
  • Genkgo toestemming geven om een app te publiceren
  • De app aanmaken

Google Developer Account maken

Voordat u een developer account kunt maken, dient u allereerst te beschikken over een normaal Google Account.

1. Meld u aan voor een ontwikkelaarsaccount met uw Google-account. De kosten voor een dergelijk account bedragen eenmalig $ 25. Dit kan alleen betaald worden met een creditcard. Indien uw organisatie die nog niet heeft, kunt u overwegen een prepaid of disposable creditcard aan te schaffen. Via Google kunt u zoeken op deze termen om daar meer over te weten te komen. Natuurlijk kan het ook een moment zijn om bij uw eigen bank een creditcard aan te schaffen.
  2. U kunt nu inloggen op de Google Play Console.

Google Play Developer API activeren

Om een automatische verbinding te leggen tussen Genkgo en Google Play, dient u de zogenaamde Developer API te activeren.

1. Log in op het Google Cloud Platform.
  2. Linksboven zie je naast de tekst Google Cloud Platform het actieve project staan.
  3. Kies nu in het menu (3 streepjes links naast de tekst Google Cloud Platform) voor 'APIs en Services' en dan 'Bibliotheek'.
  4. Zoek in het Library op "Google Play Android Developer API" en klik daar op wanneer deze verschijnt.
  5. Kies voor 'Activeren' om de API in te schakelen.
  6. Sluit het venster

App verhuizen

Staat er momenteel al een app van uw organisatie in de Google Play Store? Dan adviseren we die app te verhuizen. Anders zullen gebruikers van de app een nieuwe app moeten downloaden. Hiertoe dient de huidige ontwikkelaar een verzoek tot verhuizing in te sturen bij Google. Om dat mogelijk te maken dient u bij de ontwikkelaar uw target account transaction ID aan te leveren. Met de uitleg van Google kunt u het target account transaction ID vinden. Deze stap is ook van toepassing als u bezig met een door Genkgo ontwikkelde app naar uw eigen account te plaatsen.

Nieuwe app aanmaken

Staat er nog geen app van uw organisatie in de store en wilt u een nieuwe app gaan publiceren? Indien u bezig met een door Genkgo ontwikkelde app naar uw eigen account te plaatsen, kunt u beter kiezen voor het verhuizen van de app. Voordat u de verbinding met Genkgo kunt gaan leggen, adviseren wij u eerst de verbinding met Firebase te leggen. Een artikel over het verbinden met Firebase vindt u hier. Zodra u dat heeft gedaan, kunt u de volgende stappen zetten om de verbinding met Genkgo te leggen.

Nu zijn we klaar om een app aan te maken. Dit doet u in de Google Play Console.

1. Log in op de Google Play Console, ga links in het hoofdmenu naar "Alle apps"
  2. Kies onder "Maak je eerste app" voor de knop"App maken"
  3. Geef de app een naam, kies de juiste taal en voorkeuren. Bevestig door onderaan te klikken op de knop "App maken"
  4. Daarmee is de app aangemaakt.

Genkgo toegang geven tot Google Console:

1. Log in op de Google Play Console. Gebruik daarbij hetzelfde Google account dat u eerder gebruikte.
  2. Ga naar Gebruikers en rechten
  3. Ga naar Gebruikersgegevens:
  4. Kies voor Nieuwe gebruiker uitnodigen
  5. Bij E-mailadres vult u in "development@genkgo.nl"
  6. Onder Rechten, bij App-rechten stel je in:
    • Klik op App toevoegen
    • Kies voor Alles selecteren
    • Bevestig met Toepassen
    • Zet een vinkje bij: Beheer (alle rechten)
    • Bevestig met Toepassen
  7. Onder "Rechten", bij "Accountrechten" stel je in:
    • Beheer (alle rechten)
  8. Klik op Gebruiker uitnodigen

U bent nu klaar met aanmaken van het ontwikkelaarsaccount. U hoeft dit niet aan Genkgo te melden. Wij krijgen hiervan automatisch bericht. Onderstaande stappen zullen op een later moment worden genomen.

Genkgo toegang geven tot de API

1. Log in op de Google Play Console. Gebruik daarbij hetzelfde Google account dat is gebruikt voor Firebase.
  2. Ga in het menu links naar ‘Instellingen -> ‘Ontwikkelaarsaccount’ -> 'API Toegang.
  3. Kies onder Gekoppeld Google Cloud-project voor "Bestaand project koppelen".
  4. Kies bij Google Cloud-project voor het project dat u eerder hebt aangemaakt in Firebsae. Bevestig met 'Project linken'
  5. Daarna scrollt u naar onderen totdat u bij Service Accounts aankomt. Onderin kiest u ‘Nieuw serviceaccount maken .
  6. Er verschijnt een popup. Volg de link naar Google Cloud Platform.
  7. U komt nu in de Google Cloud Platform. Bovenin kiest u voor ‘+ Serviceaccount maken.
  8. Geef in stap 1. een naam op voor het Service Account, bijvoorbeeld ‘Google Play Access Genkgo’, en kies voor ‘doorgaan’.
  9. Bij stap 2. geeft u als rol u op Project / Eigenaar en daarna kiest u voor ‘doorgaan’.
  10. Bij stap 3 kiest u alleen voor 'Klaar'.
  11. U wordt teruggebracht naar het overzicht "Service accounts".
  12. Klik op het item dat u zojuist hebt aangemaakt (te herkennen aan de naam die er aan is gegeven).
  13. Scroll naar "Sleutels" en klik op "Sleutel Toevoegen" -> "Nieuwe sleutel maken"
  14. Kies vervolgens voor ‘JSON’ en 'Maken'. Er wordt nu een download van een service account gestart. Sla deze op op uw computer op een plek die u straks weer kunt terugvinden.
  15. Kiest daarna voor u voor ‘Sluiten
  16. Sluit het Google API Console scherm en keer terug naar uw scherm/tabblad met daarop Google Play Console. Daar ziet u nog de popup staan die u eerder heeft gezien. Kiest voor ‘Klaar. De pagina wordt dan ververst. Onderaan bij Service Accounts verschijnt nu het service account wat u zojuist heeft aangemaakt. Het account is te herkennen aan de naam die voorkomt in het emailadres dat u ziet.
  17. Kies rechts van de naam van het service account wat u heeft aangemaakt voor ‘Toegang verlenen’.
  18. In het tabblad "Accountrechten" kies je voor "Beheer (alle rechten)".
  19. In het tabblad "App-rechten" kies je voor "App toevoegen" en selecteer je de app die we eerder hebben aangemaakt.
  20. Open een nieuw tabblad in uw browser en log in op de eigen Genkgo Admin pagina. Ga naar ‘Mobiel, kies de applicatie en navigeer in de applicatieboom links naar ‘Stores-> ‘Google Play Store. Kies het tabblad ‘Google Play. Hier kunt u het service account uploaden dat bij stap 8 heeft gedownload.
  21. De verbinding is nu gelegd.
  22. Verwijder het gedownloade service account bestand van uw computer.