Hoe stel je een domeinnaam in voor gebruik bij Genkgo

Je wil een domeinnaam koppelen aan de software van Genkgo maar hebt ervoor gekozen om deze zelf te beheren. Genkgo raadt dit af maar soms is er geen keuze. De domeinaam wordt intern beheerd of dit is ondergebracht bij een externe partij. Om het domein geschikt te maken voor gebruik i.c.m. Genkgo’s software, bijvoorbeeld ten behoeve van de verzending van e-mails, dient het te worden geverifieerd. Je bent zelf verantwoordelijk voor de verificatie van het domein.

Voordat je begint

Let op: het aanpassen van DNS domein instellingen is niet zonder risico. Omdat het domein niet bij ons is ondergebracht kan Genkgo hier geen actieve ondersteuning bij leveren. Vragen over de domeinnaam of over het instellen daarvan stel je daarom aan de partij waar je het domein hebt ondergebracht.

Stap 1: Verificatie van de domeinnaam

Hiervoor is een aantal handelingen benodigd aan de DNS instellingen van de domeinnaam. Als deze handelingen correct zijn uitgevoerd dan kan het domein door ons worden geverifieerd. Als u ook een Genkgo website gaat publiceren op het domein (stap 2) dan voert u deze handelingen van tevoren uit. Als u dit een paar dagen van tevoren doet dan is er tijd om mogelijke problemen te ondervangen.

• In Admin ga je naar: Systeem (te herkennen aan het tandwiel-icoon, aan de rechterbovenzijde van het scherm)
  • Onder Opties kies je voor Hosts en domeinen
  • In het hoofscherm zie je nu een overzicht van de domeinen zijn ingesteld.
  • Domeinen die geverifieerd moeten worden herken je aan een rood status icoon en de link Nu verifiëren.
  • Klik op Nu verifiëren bij het domein dat je wil verifiëren
  • Er verschijnt nu een serie stappen die je moet uitvoeren
  • Nadat u alle stappen hebt uitgevoerd klik je onderaan op verificatie nu uitvoeren
  • Het systeem zal nu controleren of de wijzigingen correct zijn aangebracht.
  • Let op: afhankelijk van de ingestelde TTL van het domein kunnen jouw wijzigingen vertraagd actief worden. Het kan zijn dat je verificatie nu uitvoeren op een later tijdstip opnieuw moet uitvoeren. Voor meer informatie over de TTL van DNS kun je terecht bij de beheerder van de domeinaam.
  • Als de verificatie succesvol is verlopen dan zie je in het hoofdscherm bij E-mail afzender verificatie staan geverifieerd. Het domein is nu als afzender te gebruiken voor systeem e-mails.
  • Herhaal deze stappen voor elk domein dat je wil gebruiken

Stap 2. Instellen A records voor domeinnaam

Als Genkgo een website levert aan jouw organisatie dan kun je deze zelf publiceren op jouw domeinnaam. Dat betekent dat als bezoekers naar http://www.jouwdomeinaam.nl navigeren zij de website die Genkgo aan jouw organisatie heeft geleverd te zien krijgen. Voordat je de volgende handelingen treft, dient de verificatie van het domein te zijn afgerond. Zie hiervoor bovenstaande onderdeel “Verificatie van een domeinnaam”.

Meld van tevoren aan Genkgo welke (sub)domein(en) je gaat instellen. Meld na afloop aan Genkgo dat u de handelingen hebt uitgevoerd.

Het bereikbaar maken van website op de domeinnaam gaat met behulp van een A record in de DNS instellingen van het domein. De A in het A-record staat voor 'Address'. Met dit type record koppel je een (sub)domein door middel van een IP-adres aan een server (in dit geval de webserver van Genkgo).

Het A record kun je toevoegen in het domeinbeheer dat bij het domein is geleverd. Mocht je niet weten waar dat kan, neem dan contact op met de partij waar je het domein hebt ondergebracht.

Instellen voor hoofdomein:

• Naam: jouwdomeinaam.nl

• Type: A

• Waarde: 2.58.165.25

Instellen voor www:

• Naam: www.jouwdomeinaam.nl

• Type: A

• Waarde: 2.58.165.25

Het doorverwijzen van www.jouwdomeinaam.nl kan ook in plaats van aan A-record ook met een CNAME-record worden gedaan.

Website op een subdomein publiceren

Het kan zijn dat je al een website hebt die je gekoppeld wilt houden aan het hoofdomein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je bij Genkgo alleen een leden-website of een aparte website hebt voor een evenement. In dat geval kun je de website publiceren op een subdomein. De werkwijze is gelijk aan die van het hoofddomein, waarbij de opgegeven naam van het A-record verandert in dat van het gewenste subdomein.

Geef voortijdig aan Genkgo door welk subdomein je gaat instellen. Genkgo zal de software hiervoor gereedmaken. Zo zal er bijvoorbeeld een SSL certificaat worden aangevraagd.

Bijvoorbeeld:

Instellen voor subdomein

• Naam: voorbeeld.jouwdomeinaam.nl

• Type: A

• Waarde: 2.58.165.25

Stap 3. Website publiceren

Nadat Stap 2 en Stap 3 met succes zijn uitgevoerd kan de website worden gepubliceerd. Dit kun je doen door in de Website Applicatie te navigeren naar de website die je wil publiceren. In de Websiteboom ga je naar "Instellingen" en vervolgens naar het tab "Publicatie". Bij "Hostnaam" voer je de addressen in waar je eerder een A record voor hebt aangemaakt. In de meeste gevallen zijn dat jouwdomeinaam.nl en www.jouwdomeinaam.nl.
Het systeem zal vervolgens automatisch een SSL beveiligingscertificaat aanvragen en activeren voor de domeinnamen en de website publiceren. Dit kan enkele minuten duren.