Waarom worden mijn afbeeldingen op de website gek bijgesneden?

Op allerlei plekken op een website kunnen afbeeldingen worden weergegeven. Een afbeelding kan door het systeem zijn bijgesneden. De reden daarvoor hangt samen met de inhoud van de afbeelding, waar deze staat en de omvang van het scherm van degene die de afbeelding bekijkt. Vaak vormt het verkleinen van de afbeelding geen probleem. Het kan zijn dat er voldoende ruimte is op de foto om deze te verkleinen. Het kan zijn dat het gaat om een illustratieve foto waarbij wegsnijden geen punt is. In dit artikel leggen we uit hoe het bijsnijden gebeurt, en waarom bepaalde keuzes worden gemaakt.

Met de komst van de mobiele telefoons hebben schermen allerlei verschillende omvangen. Dat betekent dat een scherm niet altijd hetzelfde ratio heeft. Een tablet is meer vierkant, een telefoon opstaand rechthoekig en een beeldscherm van een monitor is breedbeeld. Doordat er zoveel verschillende soorten schermen in omloop zijn, moet de ontwerper kiezen hoe de afbeelding wordt verkleind en wordt bijgesneden.

Maar waarom wordt de afbeelding dan niet goed bijgesneden?

Stel, een website heeft een afbeelding die over de volledige breedte wordt weergegeven, bijvoorbeeld een openingsfoto op de voor- of subpagina van de website. De volledige breedte is op de mobiel anders dan op de tablet anders dan op de desktop. Daar komt bij dat de gebruiker de vrijheid heeft de afbeelding te wijzigingen. De omvang van de afbeelding is daarom ook niet altijd gelijk. Kortom, er zijn twee variabelen: de omvang van de afbeelding en de omvang van het scherm. Tot slot kan het ook nog zo zijn dat de openingsfoto op de voorpagina weer hoger/lager is dan op de subpagina, dan zijn er zelfs drie variabelen. Hiermee is het onmogelijk voor de designer om iedere foto op ieder scherm op iedere plek goed weer te laten geven.