Waarom verschillen mijn website statistieken van Google Analytics?

In de Genkgo Website applicatie zijn statistieken ingebouwd. De grafieken die wij op basis daarvan maken willen nog wel eens verschillen van de statistieken die Google Analytics geeft. Hoe kan dat?

Hoe werkt het verzamelen van statistieken bij Genkgo?

Alle verzoeken die naar een pagina worden gedaan, worden in een database gestopt die gespecialiseerd is in big-data. Voordat dit gebeurt worden de bezoeken gefilterd. Elk bezoek dat door een robot gebeurd, wordt niet opgeslagen. De reden hiervoor is dat robots meer verkeer genereren dan mensen. Als Genkgo ook die resultaten zou moeten opslaan, dan hebben we in zeer korte tijd heel veel meer hardware nodig om dat op te slaan. Bedrijfsmatig zou dat betekenen dat we voor een functionaliteit die geen extra geld oplevert, wel heel veel meer kosten zouden moeten maken. Daarnaast kun je je afvragen wie er geïnteresseerd is in hoeveel robots er op de website komen. Robots worden geïdentificeerd op basis van hun User-Agent string die ze met elk verzoek meesturen. Een User-Agent is de naam van het programma waarmee ze het internet mee bezoeken. Zo kan ook worden achterhaald welke browser (Chrome, Firefox, Safari, Edge etc.) een bezoeker gebruikt. Een robot laat op die wijze weten een robot te zijn.

Wanneer is een bezoeker uniek in de ogen van Genkgo?

Van iedere bezoeker wordt een zogenaamde fingerprint gemaakt. Dat is een verzameling van unieke kenmerken van de bezoeker. Een bezoeker is in de ogen van Genkgo uniek als deze een eigen IP en eigen User-Agent heeft. Deze methode is niet perfect. Google Analytics kan - omdat zij een andere methode gebruiken - beter onderscheid maken wie uniek is en wie niet. In het geval van Genkgo kunnen studenten in een studentenhuis allemaal dezelfde persoon zijn, terwijl Google Analytics deze als unieke personen zal onderscheiden.

Hoe verschilt het verzamelen van gegevens met de methode van Google Analytics?

Voor de wijze waarop Google Analytics werkt en wie zij als unieke bezoeker aanmerken, verwijzen we naar Google zelf. Het enige verschil dat we kunnen benoemen is dat Genkgo gegevens verzamelt op basis van verzoeken naar de pagina, terwijl Google Analytics op de pagina staat. Bots zijn vaak niet in staat scripts die op de pagina staan, zoals die van Google Analytics in te lezen.

Maar hoe komen die verschillen nu?

In het kort: dat weten we niet precies. De kans is groot dat Genkgo niet in staat zal zijn alle bots te filteren. Deze worden door Genkgo dus wel gerapporteerd, terwijl een bot bij Google Analytics sowieso niet naar voren komt omdat bots vaak niet beschikken over script functionaliteit. Daardoor rapporteert Genkgo meer bezoekers dan Google Analytics.

De intentie van Genkgo is onze klanten een beeld te geven hoe het verloop van de bezoeken gaat. Genkgo is geenszins specialist op dit gebied. We hebben één keer tijd besteed aan het maken van onze statistieken, en nadien enkele verbeteringen gedaan. Bij Google Analytics werken dagelijks mensen aan hun programma. Voor Google is dat programma onderdeel van hun grootste inkomstenbron. Google Analytics kan immers worden gekoppeld aan het advertentie programma van Google genaamd Google AdWords. Met dergelijke programma's kunnen wij niet concurreren en willen wij niet concurreren. Genkgo sluit daarom niet uit dat Google Analytics veel beter inzicht geeft in bezoekersaantallen.

Het enige wat wij kunnen doen, is open zijn over onze methodiek. Wat betreft het verschil in unieke bezoekers geven we op deze pagina een suggestie waarom het aantal unieke bezoekers bij Google Analytics hoger zou kunnen liggen dan bij Genkgo. Verder laten we het over aan de beoordeling van de klant.